דואגים שתהיו מעודכנים

כיצד תזהו שהילד שלכם זקוק לטיפול פיזיותרפיה התפתחותית? מאיזה גיל ניתן להיעזר בפיזיותרפיה לשיפור התנועה? והאם הילד יסכים לשתף פעולה במהלך האבחון? כל מה שחשוב לכם לדעת על פיזיותרפיה ועוד מגוון רחב של מידע בנושא התפתחות מוטורית לילדים – במאמר שלפניכם.

התנועה זורמת

החלום שלנו כהורים הוא לראות את הילדים צועדים בבטחה, רוקדים ורצים בשמחה. לפעמים, על מנת שזה יקרה הם צריכים עזרה מקצועית, קוראים לזה "פיזיותרפיה התפתחותית". הבשורה טובה היא שככל שמזהים את הבעיות בגיל מוקדם יותר כך ניתן לעזור ולטפל ולהעניק להם בהמשך חיים טובים ובריאים יותר.

ביקורים סדירים בתחנה לבריאות המשפחה או בשמה המוכר יותר 'טיפת חלב', והעין הפקוחה של ההורים, הם הדרך הבטוחה ביותר לזהות בעיות בזמן ולסייע בפתרונן.

מי צריך פיזיותרפיה

כשמדברים על פיזיותרפיה לילדים, עולה אצל חלק גדול מאיתנו המחשבה על ילדים שעברו תאונות או שברו רגל. ואכן יש גם מקרים כאלו, אבל הרוב הגדול של הילדים הנעזרים בפיזיותרפיה הם ילדים בריאים, שלא נפצעו ולא קרתה להם תאונה. מטרת הטיפול איתם היא לשפר מיומנויות שמתאימות לגילם, ולאפשר להם להשתתף ולהצליח במשימות להן הם מצופים: להשתתף בפעילויות בגן, להצליח לעלות על המתקנים בגן השעשועים, להתלבש ולאכול לבד, הכל תלוי בגילם ובאופי החיים שלהם.

איך מזהים קושי מוטורי אצל ילדים

בדרך כלל אם יש לילד בעיה מוטורית, מישהו בסביבה אמור להבחין בה. ההורים, הצוות בגן, שכנים, סבים וסבתות, מישהו. למשל, להורים מפריע שהילד מתלבש לאט מאוד ודורש עזרה, ולילד עצמו מפריע מאוד שמבקשים ממנו להתלבש לבד. כל בוקר יש מריבות בנושא, ובסוף מלבישים אותו כי נגמר הזמן וצריכים לצאת מהבית. הילד לא לומד להתלבש, כי בסופו של דבר הלבישו אותו, אבל הוא כן לומד שאם הוא יתווכח מספיק הוא לא יצטרך להתלבש לבד.

איך מזהים קשיי התפתחות מוטורית אצל תינוקות

חשוב לציין שלא כל סימן קטן הוא תמיד סיבה לדאגה, לרוב כאשר ילד סובל מקושי, יופיע סימן ברור אחד או יותר. ובכל זאת יש דברים שכדאי לשים לב אליהם, בפרט בשנה הראשונה לחיי הילד.

חשוב לבדוק האם הוא ממקד את המבט ויכול ליצור תקשורת עם אדם נוסף, לראות את הצעצוע, או לדעת מי ניגש אליו. האם הוא מושיט יד ויכול להגיע לצעצוע ולחקור אותו, להגיע לאמא ולאחוז בידה, להכניס יד לפה ולהרגיע את עצמו. האם הוא מקיש על הרצפה בצעצוע ומחזק את שריריו, שומע את הקצב ומנסה למשוך אליו התעניינות של הסביבה.

מה מצופה מהתינוק הרך

כדי לדעת למה אנו אמורים לצפות בהתפתחות המוטורית של התינוק, חשוב להקפיד על מעקב סדיר בטיפת חלב. אחיות טיפת חלב בודקות בדיקות סינון, ולעיתים רבות יכולות להצביע על בעיה. במקביל, תמיד אפשר גם לנסות  להסתכל על ילדים אחרים בגיל דומה, מאחר ורוב הילדים מתפתחים פחות או יותר באותו קצב בחודשים הראשונים. ניתן גם להיעזר בטבלאות התפתחות סטנדרטיות למרות שלא בהכרח כולן מדויקות.

בקווים כללים מאוד ניתן לומר שאלו הנקודות להן ניתן לצפות בהתפתחות המוטורית של התינוק. הרמת ראש טובה ויציבה, עד 3 חודשים, היפוך בטן לגב וגב לבטן עד 6 חודשים. לשלב הזחילה מגיעים לרוב עד 10 חודשים ובגיל 9-10 חודשים בדרך כלל הוא כבר יתיישב בכוחות עצמו. למצב של עמידה בתמיכה של חפצים או רהיטים, ניתן לצפות  באזור גיל 11-12 חודשים והליכה עצמאית עד שנה וחצי.

מהו אבחון התפתחותי

בביקור הראשון אצל הפיזיותרפיסט, מתקיים אבחון במטרה להבין את מצבו של הילד, ולזהות את הסיבות לקשיים שבגללם פניתם לבדיקה. כמובן שיש הבדל בין צורת האבחון הנעשית לתינוקות לבין זו הנעשית לילדים גדולים יותר.

האבחון לתינוק הוא תצפיתי בעיקרו, במהלכו מתרשם הפיזיותרפיסט מהיכולות המוטוריות של התינוק ומהתפקוד הספונטני שלו, כמו גם מרמת המשחק והתקשורת, המזג הטבעי של התינוק והתנהגותו בחדר.
בחלק האחרון של האבחון הוא יבדוק את התינוק מבחינה גופנית על מנת להתרשם מכח שריר, טונוס, שליטת ראש ורפלקסים. בתום האבחון תקבע פגישה נוספת להדרכה, על מנת לתת להורים כלים לתרגול בבית.

אבחון חווייתי

אם ילד הולך ונייד, האבחון הוא משחקי ברובו. במקרים אלו יבקשו מהילד לבצע מטלות מוטוריות שונות תוך משחק והנאה, על מנת להתרשם מתפקודו, מהמוטיבציה שלו לתנועה ומאופן המשחק הטבעי שלו.

ילדים רבים נמנעים ממטלות מסוימות מהן הם חוששים, ולכן גם באבחון יתכן והילד יסרב להיענות לבקשות מסוימות, הנתון הזה נלקח בחשבון כשמעריכים את יכולות הילד. גם במקרה הזה תיערך בדיקה גופנית על מנת להתרשם מכח שריר וטונוס.  בסוף האבחון תיערך שיחה עם ההורה המלווה, בה דנים בממצאי האבחון ומחליטים יחד על המשך הדרך הטיפולית.

עבור רוב הילדים האבחון הוא תהליך מהנה והם יוצאים מהחדר בתחושה שבילו זמן רב במשחק ובתשומת לב המוקדשת אליהם.

דברים שחשוב לדעת

מכל הצדדים – אמנם על פי הנחיות משרד הבריאות ההמלצה היא להניח תינוקות על הגב בזמן השינה, אבל בזמן הערות חשוב מאוד להשכיב אותם גם על הבטן וגם על שני הצדדים כדי לסייע להתפתחות המוטורית שלהם.

שומר ראש – סל קל הוא אביזר בטיחות לנסיעה במכונית ורצוי שישמש רק למטרה זו. כשרוצים לטייל עם התינוק מומלץ לעשות זאת בעגלת שכיבה. בזמן נסיעה, במידה ורואים שהראש נוטה לצד אחד, אפשר להשתמש בחיתול בד מגולגל בכדי לתמוך בצד זה ולעודד את תנועת הראש לצד השני.

משחק ילדים – מכיוון שילדים משתפים פעולה בצורה יפה מאוד במשחקים, אחת הדרכים היעילות לטיפול בעיכוב התפתחותי תהיה על ידי משחקים אותם יכולים לבצע גם ההורים בבית. כך "מרוויחים" שעות תרגול נוספות והילד יכול להתקדם בקצב מהיר יותר.

התפתחות הילד

תקשורת חיובית

איך מזהים אם הילד שלכם ממתמודד עם קשיים בדיבור? מהם הסימנים המוקדמים שיש לשים לב אליהם? מהו פרק הזמן הממוצע שלוקח לטיפול 'לעבוד', ואיך בוחרים

קרא עוד
התפתחות הילד

יוצרים תקשורת

נו… אמ… איך קוראים לזה? – שליפה מכירים את התופעה שאתם מנסים להיזכר במילה אבל מרגישים שהיא עומדת לכם על קצה הלשון ואתם לא מצליחים

קרא עוד
התפתחות הילד

התפתחות בתקשורת

איך תדעו מתי לפנות עם הילד לקלינאי תקשורת? מה אמור לעשות תינוק בן שלושה חודשים? איך צריך להיראות אוצר המילים של ילד בגיל ארבע? כל

קרא עוד
התפתחות הילד

דואגים שתהיו מעודכנים

כיצד תזהו שהילד שלכם זקוק לטיפול פיזיותרפיה התפתחותית? מאיזה גיל ניתן להיעזר בפיזיותרפיה לשיפור התנועה? והאם הילד יסכים לשתף פעולה במהלך האבחון? כל מה שחשוב

קרא עוד
נגישות